Σαγιάδα: Το ήσυχο ψαροχώρι και οι παραλίες του

Angelika Pallas Γράφτηκε από τον 

(1 Ψήφος)

Η Σαγιάδα είναι ο δυτικότερος οικισμός της Ηπειρωτικής Ελλάδος, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία (μόλις ένα τέταρτο της ώρας απόσταση με αυτοκίνητο, προς Μαυρομάτι). Σε απόσταση μόλις 20χλμ περίπου από την Ηγουμενίτσα, απέναντι της Σαγιάδας, δεσπόζει η πόλη της Κέρκυρας η οποία είναι ορατή με το μάτι. Ο οικισμός ανήκει πλέον στο Δήμο Φιλιατών. Για να επισκεφτεί κανείς τους Φιλιάτες από τη Σαγιάδα, πρέπει να υπολογίζει ότι θα διανύσει περίπου 15χλμ απόσταση.

Το λιμανάκι του οικισμού ονομάζεται Σκάλωμα, γνωστό σε αυτούς που πραγματοποιούν τις διακοπές τους με σκάφη αναψυχής στα νερά του Ιονίου Πελάγους. Η αλιεία είναι τρόπος ζωής για την περιοχή αφού πιο πάνω από τη Σαγιάδα θα βρείτε μέχρι και τα σύνορα με την Αλβανία πολυάριθμες ιχθυοκαλλιέργειες. Δεν είναι διάσημος τουριστικός προορισμός, πολλοί όμως την επισκέπτονται για τις ψαροταβέρνες με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Εξ ου και είναι διάσημη ως ψαροχώρι. Την περιοχή επισκέπτονται τακτικά επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες αφού είναι γνωστός "ψαρότοπος", έχει πολλά σημεία για ψάρεμα και από την ακτή αλλά και με βάρκα.

Κατά την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου, στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η Σαγιάδα, υπήρχε οικισμός με φρούριο μάλιστα το οποίο και κατέλαβαν οι Ενετοί με τη βοήθεια των Κερκυραίων περί το 1402. 

Δύο παραλίες είναι γνωστές στη γύρω περιοχή, το Κεραμίδι και στο Στροβίλι. Η απόσταση από τη Σαγιάδα για αυτές δεν υπερβαίνει τα 10 λεπτά της ώρας. Στο Στροβίλι θα μπορεί να διακρίνει κανείς και το εγκαταλελειμένο κάστρο στην κορυφή του ομώνυμου βουνού. Στο Κεραμίδι θα βρείτε μία αρκετά οργανωμένη παραλία. Η διαδρομή είναι πολύ άνετη, δε θα έχετε πρόβλημα παρκαρίσματος πουθενά.

Η Παλιά Σαγιάδα εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μπορεί κανείς όμως να τη δει χαρακτηριστικά φτάνοντας στα όρια του σημερινού οικισμού. Εάν αποφασίσετε να επισκεφτείτε την Παλιά Σαγιάδα, θα δείτε τα καλντερίμια και τις εκκλησίες. Το πέρασμα του χρόνου βεβαίως και άφησε τα σημάδια του σε πολλά οικήματα του χωριού.

Ανάμεσα στην Ηγουμενίτσα και στη Σαγιάδα, θα αντικρύσει κανείς πινακίδες για τα χωριά Κεστρίνη, Ασπροκκλήσι και Σμέρτο. Αξίζει αν αποφασίσετε να πραγματοποιήσετε μία απόδραση στην περιοχή να κάνετε μία στάση. Θα περάσετε και το φράγμα του ποταμού Καλαμά κατά τη διαδρομή σας, το οποίο βρίσκεται στα όρια του κάμπου της Κεστρίνης. Δυτικά της Κεστρίνης υπάρχουν και οι παλιές εκβολές του ποταμού αλλά καλό θα ήταν να αποπειραθείτε να τις επισκεφθείτε μόνο εάν το όχημα σας διαθέτει 4x4 κίνηση. Ειδικά στην κάτω πλευρά των εκβολών θα βρείτε μία μοναδική παραλία από άμμο, πραγματικά πανέμορφη στην οποία πολύ πιθανόν να είστε μόνοι σας (οι ντόπιοι το σημείο το ονομάζουν "Παλιά Μπούκα του Καλαμά")! 

Το ξενοδοχείο Angelika Pallas στην Ηγουμενίτσα δίπλα από το Νέο Λιμάνι, βρίσκεται στην καταλληλότερη τοποθεσία για τον επισκέπτη που θέλει να επισκεφθεί την Σαγιάδα αυθημερόν ενώ παράλληλα να έχει τη δυνατότητα απόδρασης και σε άλλα μέρη της Θεσπρωτίας(όπως π.χ. την Πλαταριά και τα Σύβοτα) και μη, από το κεντρικότερο σημείο της περιοχής.