Ηγουμενίτσα: Η πύλη της Ευρώπης και το λιμάνι της

Angelika Pallas Γράφτηκε από τον 

(4 ψήφοι)

Ως το τρίτο λιμάνι της Ελλάδος (κατά πολλούς και δεύτερο) σε κίνηση, η Ηγουμενίτσα έχει αποκτήσει πλέον γεωγραφικά ξεχωριστή σημασία. Χαρακτηρίζεται ως η πύλη της Ελλάδος στην Ευρώπη. Ο πληθυσμός της πόλης αγγίζει τους 10.000 κατοίκους. Βρίσκεται σε μία εξαιρετική τοποθεσία στη βορειοδυτική πλευρά του νομού Θεσπρωτίας. Έχοντας απέναντι την Κέρκυρα και πιο κάτω τους Παξούς, εξυπηρετεί καθημερινά ως κόμβος για την κίνηση από και προς τα νησιά αυτά. Κατά καιρούς πραγματοποιούνται δρομολόγια και προς Κεφαλονιά. Είναι και το πιο λειτουργικό λιμάνι της ενδοχώρας προς Ιταλία αφού για την πρόσβαση στις ακτές της Αδριατικής(Μπρίντιζι, Μπάρι, Ανκόνα, Βενετία, Τεργέστη), η Ηγουμενίτσα είναι πιο κοντά από οποιοδήποτε άλλο σημείο της χώρας. Τα δρομολόγια προς και από Ιταλία είναι καθημερινά επίσης και κορυφώνονται σε πυκνότητα κατά τους θερινούς μήνες.

Λόγω της γεωγραφικής θέσης του λιμένα της, η Ηγουμενίτσα θεωρείται ως η αφετηρία των δύο από τους πιο σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Σε λιγότερο από μία ώρα μπορεί κάποιος να βρεθεί στα Ιωάννινα ή την Πρέβεζα. Στη βόρεια πλευρά του ο νομός Θεσπρωτίας συνορεύει με την Αλβανία, γεγονός που επιτρέπει τη μετάβαση του επισκέπτη από την Ηγουμενίτσα έως τα σύνορα σε μισή ώρα. Η Εγνατία Οδός έχει ελαχιστοποιήσει τις αποστάσεις αφού για να βρεθεί κάποιος από τη Θεσσαλονίκη στην Ηγουμενίτσα οδικώς, δε θα χρειαστεί πάνω από 4 ώρες. Η Εγνατία Οδός φτάνει και μέχρι το τελωνείο των Κήπων στα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα. Μέσω της σύνδεσης της Ιονίας Οδού με την Εγνατία Οδό, αντίστοιχοι χρόνοι μπορούν να επιτευχθούν και για την Αθήνα.

Διακοπές - Χαλάρωση και ξεκούραση

Tsipouriki Apolis

Στην Ηγουμενίτσα θα βρείτε πολλές καφετέριες-μπαρ και πολλές ταβέρνες και εστιατόρια. Η πόλη έχει αρκετό πράσινο γύρω της το οποίο προσφέρεται και για πεζοπορία. Στο λεγόμενο "δασάκι" της πόλης το οποίο προσφέρεται και για πεζοπορία, θα βρει κάποιος τα απομεινάρια του Ενετικού Κάστρου που τελικά καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς. Το σημείο χρησιμοποιούταν από τους Ενετούς ως σταθμός εμπορευμάτων και η ύπαρξη του κάστρου εξυπηρετούσε στην προστασία του. Επίσης θα βρείτε δρόμο προς το Τσιπουρίκι όπου ανεβαίνοντας στο τέρμα θα σας δοθεί η δυνατότητα να έχετε μία πανοραμική εικόνα της πόλης και του κόλπου. Στον ορίζοντα θα δείτε ότι διακρίνεται η νότια Κέρκυρα.

Η παραλιακή ζώνη της πόλης πέρα από τις καφετέριες, διαθέτει και αρκετό χώρο χαλάρωσης με τα πάρκα και τις παιδικές χαρές. Οι ποδηλατόδρομοι που συνεχώς επεκτείνονται συμβάλλουν και στην ομορφιά της πόλης πέραν της δυνατότητας που παρέχουν στον πολίτη και στον επισκέπτη για πεζοπορία και άσκηση. Ήδη σχεδόν είναι δυνατόν να περπατήσει κάποιος ή να κάνει βόλτα με το ποδήλατο από την είσοδο της πόλης στην Εγνατία Οδό έως και την αμμώδη παραλία του Δρεπάνου, ένα πραγματικά υπέροχο μέρος, μία λωρίδα γης ανάμεσα στο Ιόνιο Πέλαγος και τη λιμνοθάλασσα(όπου μπορείτε να δείτε πολλά είδη πουλιών) με ρηχά νερά, ιδανικό για οικογένειες με παιδιά. Ελάχιστα τμήματα δεν έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία. Μην αμελήσετε να επισκεφτείτε και το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης! Το μικρό μέγεθος της πόλης δίνει το πλεονέκτημα να μη χρειάζονται μεγάλες μετακινήσεις, τις περισσότερες φορές δε θα χρειαστεί ούτε καν μεταφορικό μέσο, για να προμηθευτείτε ότι ζητάτε. Εάν το σκέφτεστε να επισκεφτείτε την πόλη μας, δείτε τιμές και διαθεσιμότητα για τα δωμάτια μας στο Angelika Pallas Hotel.

Αποδράσεις

Pros Plataria

Η Ηγουμενίτσα προσφέρεται για αποδράσεις όλο το χρόνο. Το Καλοκαίρι μπορεί κάποιος μέσα σε 5 (πέντε) μόλις λεπτά να βρεθεί στις πολύ όμορφες παραλίες του Δρεπάνου ή και του Μακρυγιαλιού (ή δεύτερη αποτελεί φυσική συνέχεια της πρώτης) ή να μετακινηθεί νότια με το αυτοκίνητο μέσα σε μισή ώρα μέχρι τα μαγευτικά Σύβοτα με τις ξακουστές παραλίες της περιοχής(Μέγα Άμμος, Zάβια, Αγία Παρασκευή, Μπέλλα Βράκα). Ενδιάμεσα θα συναντήσει και την Πλαταριά με τις καταπληκτικές ψαροταβέρνες της. Ακολουθώντας το δρόμο παραλιακά μετά τα Σύβοτα, θα συναντήσετε την Πέρδικα (με την ξακουστή παραλία Καραβοστάσι) και πιο κάτω την κοσμοπολίτικη Πάργα με τις πραγματικά υπέροχες παραλίες της γύρω περιοχής(Λύχνος, Λούτσα, Σαρακήνικο, Όρμος του Οδυσσέα).

Αν αποφασίσετε να οδηγήσετε προς το Βορρά, θα βρείτε τη Σαγιάδα (με την ήρεμη παραλία Κεραμίδι) και λίγο πιο μετά θα δείτε πινακίδα προς το Μαυρομάτι όπου βρίσκεται ο τελωνειακός σταθμός των συνόρων της χώρας με την Αλβανία. Για το Χειμώνα, το Μέτσοβο βρίσκεται σε απόσταση μιάμισης ώρας οδικώς, το ίδιο και το Ανήλιο. Αν αποφασίσετε να πάτε έως το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, υπολογίστε περίπου δύο ώρες χρόνο οδήγησης. Για περιήγηση στα Ζαγοροχώρια υπολογίστε πάλι περίπου μιάμιση ώρα. Σε απόσταση 45 περίπου λεπτών θα βρείτε το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, το μαρτυρικό Σούλι, τις πηγές του Αχέροντα και το ιστορικό χωριό της Γλυκής εφόσον κατευθυνθείτε νότια προς Πρέβεζα.

Για τους λάτρεις του εκκλησιαστικού τουρισμού, μοναδική αρχιτεκτονικής σε συνδυασμό με γαλήνη και ηρεμία προσφέρουν οι μονές Γηρομερίου, Αγίου Μηνά στο ΚοκκινοΛιθάρι και Αγίου Γεωργίου στην Καμίτσανη. Για τους λάτρεις των σπορ, σε διάφορα σημεία του νομού Θεσπρωτίας ή στα όρια του με το νομό Πρεβέζης (μόλις 40 λεπτά απόσταση από το ξενοδοχείο), υπάρχουν οργανωμένα κανό-καγιάκ, ιππασία και ορειβατικός σύλλογος. 

Πάρκινγκ

Igoumenitsa Free Parking

Εκτός του άπλετου χώρου για το όχημα σας που διατίθεται δωρεάν μπροστά και πίσω από το ξενοδοχείο μας, χώρους στάθμευσης θα βρείτε στην Ηγουμενίτσα και εκτός του λιμανιού, χωρίς χρέωση. Για τη στάθμευση του οχήματος σας στο λιμάνι, επίσης δεν προβλέπεται μέχρι στιγμής χρέωση. Σε παρακείμενους δρόμους έξω από το λιμάνι, πάλι θα βρείτε χώρο για να σταυθμεύσετε το όχημα σας. Η εγκληματικότητα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, οπότε και δε χρειάζεται να ανησυχείτε ιδιαίτερα. 

Λιμάνι

Igoumenitsa Port

Το λιμάνι της πόλης χωρίζεται σε δύο τμήματα, αυτό που εξυπηρετεί την επιβατική κίνηση του εξωτερικού(Μπρίντιζι, Μπάρι, Ανκόνα, Βενετία, Τεργέστη) και αυτό που εξυπηρετεί την επιβατική κίνηση εσωτερικού (Κέρκυρα και Παξούς). Η είσοδος για το λιμάνι του εξωτερικού βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο της Εγνατίας Οδού. Για το λιμάνι εσωτερικού θα πρέπει να μπείτε μέσα στην πόλη, σε μικρή απόσταση πάντως. Το λιμάνι του εξωτερικού αποτελείται από δύο τερματικούς σταθμούς (Terminals). Στον δεύτερο τερματικό σταθμό θα βρείτε πλήρως οργανωμένες εγκαταστάσεις, τον σταθμό των επιβατών, την πιάτσα των ταξί, ακόμα και θυρίδες φύλαξης αποσκευών με χρέωση. Ενδιάμεσα των λιμανιών εσωτερικού και εξωτερικού βρίσκεται και ο σταθμός των ΚΤΕΛ. Οι τράπεζες βρίσκονται έξω από το λιμάνι εσωτερικού.

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΑΠΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΠΡΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑ

Δρομολόγια από Ηγουμενίτσα προς Κέρκυρα εκτελούνται ανά δύο (2) ώρες περίπου. Ο χρόνος που απαιτείται για τη μετάβαση σας στην Κέρκυρα, ανέρχεται στις δύο (2) ώρες περίπου. Τα δρομολόγια συνήθως ξεκινάνε κατά τις 05:00 το πρωί, με το τελευταίο να εκτελείται περίπου τα μεσάνυχτα (12:00π.μ.). Ενδεικτικές τιμές ναύλων: από 10,00€ / ενήλικας, 5,00€ / παιδικό (ηλικίες 5-10 ετών) και 40,00€ / αυτοκίνητο. 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΑΠΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΠΡΟΣ ΠΑΞΟΥΣ

Από Ηγουμενίτσα προς Παξούς εκτελείται ένα μόνο δρομολόγιο την ημέρα, το οποίο και πραγματοποιείται στις 11:00π.μ. Ο χρόνος που απαιτείται για τη μετάβαση σας στους Παξούς, ανέρχεται στις δύο (2) περίπου ώρες. Ενδεικτικές τιμές: από 10,00€ / ενήλικας, 5,00€ / παιδικό (ηλικίες 5-10 ετών) και 42,00€ / αυτοκίνητο. 

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΑΠΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΠΡΟΣ ΙΤΑΛΙΑ (ΛΙΜΑΝΙΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ)

Για Μπρίντιζι, Μπάρι και Ανκόνα πραγματοποιούνται δρομολόγια καθημερινά από τις 08:00μ.μ. έως τις 01:00π.μ. Για Βενετία πραγματοποιούνται δρομολόγια δύο (2) φορές την εβδομάδα, συνήθως Δευτέρα και Τετάρτη (ώρα αναχώρησης 06:00π.μ.). Ο χρόνος παραμονής στο πλοίο για Μπρίντιζι ανέρχεται σε 9 ώρες περίπου, για Μπάρι 12 ώρες, για Ανκόνα 17 ώρες και για Βενετία 24 ώρες αντίστοιχα. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με την κατηγορία που θα επιλέξετε και τη σεζόν που θα ταξιδέψετε.

Εάν ψάχνετε περισσότερες πληροφορίες για ακτοπλοϊκά εισιτήρια μέσω Ηγουμενίτσας παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας!